Tęsknota za latem. Sos pachnący lasem i igliwiem. Intensywny smak grzybów i lekko sosnowy zapach rozmarynu.
Papardelle z sosem z prawdziwków (dla 2 osób):
- 300 g papardelle
- 30 g prawdziwków suszonych
- 300 g prawdziwków świeżych lub mrożonych
- 1 duża cebula
- 250 ml śmietany 22%
- masło - mąka (ok. 1-2 łyżek)
- pęczek pietruszki
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz
- oliwa
1. Suszone grzyby moczymy w wodzie minimum przez 3 godziny (najlepiej przez dobę - dzięki temu czas gotowania skraca się do 30 minut) i gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu.
2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż będzie rumiana.
3. Do cebuli dodajemy świeże lub mrożone grzyby i smażymy przez 10 minut. Dodajemy ugotowane grzyby, 5-6 łyżek wywaru, w którym się gotowały, śmietanę, sól i pieprz. Odparowujemy.
4. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i rumienimy 1 lub 2 łyżki mąki. Zasmażkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wywaru grzybowego.
5. Zasmażką zagęszczamy sos grzybowy.
6. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz rozmaryn. Nie gotujemy.
7. Gotujemy makaron z dodatkiem soli i oliwy.
8. Makaron polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz