niedziela, 4 marca 2012

Leśne spacery: Papardelle z sosem z prawdziwków



Tęsknota za latem. Sos pachnący lasem i igliwiem. Intensywny smak grzybów i lekko sosnowy zapach rozmarynu.   


Papardelle z sosem z prawdziwków (dla 2 osób):  

- 300 g papardelle 
- 30 g prawdziwków suszonych 
- 300 g prawdziwków świeżych lub mrożonych 
- 1 duża cebula 
- 250 ml śmietany 22% 
- masło - mąka (ok. 1-2 łyżek) 
- pęczek pietruszki 
- świeży rozmaryn 
- sól 
- pieprz 
- oliwa  

1. Suszone grzyby moczymy w wodzie minimum przez 3 godziny (najlepiej przez dobę - dzięki temu czas gotowania skraca się do 30 minut) i gotujemy przez 2 godziny na małym ogniu.
 2. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż będzie rumiana. 
3. Do cebuli dodajemy świeże lub mrożone grzyby i smażymy przez 10 minut. Dodajemy ugotowane grzyby, 5-6 łyżek wywaru, w którym się gotowały, śmietanę, sól i pieprz. Odparowujemy. 
4. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i rumienimy 1 lub 2 łyżki mąki. Zasmażkę rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wywaru grzybowego. 
5. Zasmażką zagęszczamy sos grzybowy. 
6. Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz rozmaryn. Nie gotujemy. 
7. Gotujemy makaron z dodatkiem soli i oliwy. 
8. Makaron polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz