sobota, 6 października 2012

Fettuccine ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami


Wydawać by się mogło, że mus ze szpinaku nie łączy się najlepiej z dziećmi. Zmieniłam zdanie, kiedy dwuletni Antoś wchodząc do kuchni zapytał, co tak ślicznie pachnie. A kto jest najbardziej wymagającym krytykiem, jeśli nie dzieci?
Udało mi się dostać świeży makaron fettuccine o łagodnym, jajecznym smaku. Jego delikatna i sprężysta struktura była bonusem do dania. Niebawem planuję robić makaron własnoręcznie za każdym razem... 
Fettuccine gotujemy al dente, mieszamy z oliwą z oliwek. Na wierzch nakładamy mus ze szpinaku i gruszki. Posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi. Dodałam corregio, ale do potrawy idealnie pasuje również gorgonzola i pikantny pleśniowy ser kozi. 

Mus ze szpinaku ( dla 3 - 4 osób )

- 1 kg świeżych liści szpinaku
- 200 g śmietany 22 %
- 2 białka jajek
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 25 g startego sera corregio 
- 2 cm korzenia imbiru 
- gałka muszkatołowa
- płatki chilli
- pieprz czarny
- sól

1. Szpinak należy dokładnie wypłukać z piasku, oberwać łodyżki. Osuszamy.
2. Cebulę i czosnek siekamy, imbir ścieramy na tarce. Podsmażamy na maśle wraz z liśćmi laurowymi. Dodajemy liście szpinaku.
3. Do szpinaku dolewamy śmietanę. Podgotowujemy przez 3-4 minuty, lekko studzimy. Wyjmujemy liście laurowe. Miksujemy na gładko.
4. Sos doprawiamy utartą gałką muszkatołową, chilli, pieprzem i solą. Podgrzewamy ponownie.
5. Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę. Mieszamy je delikatnie wraz z serem corregio i szpinakiem przed samym podaniem.

Karmelizowane gruszki

- 2 twarde gruszki
- 3 goździki
- 3 duże łyżki masła
- 0,5 łyżki miodu spadziowego
- sól morska gruboziarnista
- pieprz czarny

1. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki.
2. Masło podgrzewamy wraz z miodem i goździkami.
3. Gruszki obsmażamy na maśle. Gdy się przyrumienią z wierzchu, a w środku pozostaną nadal jędrne, posypujemy je solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz