niedziela, 4 maja 2014

Pasta fresca z ricottą, szparagami i groszkiem cukrowym




Maj pachnie najbardziej, jest burzą kwitnienia, naręczami kolorów, oszałamia nieposkromionym przepychem i dzikością. Czas, żeby chłonąć intensywne aromaty bzu, miodowych niezapominajek, jabłoni i czeremchy. Smaki również są świeże, najbardziej pierwotne.
Dlatego nie będzie przepisu, gotowanie jest teraz łatwe i instynktowne - po prostu weźcie soczyste zielone szparagi, takie, które łatwo się łamią pod palcami. Najpyszniejszy jest teraz słodki groszek cukrowy, szalenie kruchy i delikatny. Wystarczy im blanszowanie, by zachowały pełnię smaku. Jedyne przyprawy, których powinniśmy użyć, to świeże zioła - mięta, rozmaryn, melisa... i co najwyżej szczypty różowej soli. Idealnie pasują też nieprażone i niesolone pistacje, intensywnie zielone, dodają chrupkości potrawom.
Do tego pasta fresca, ricotta fresca, jajko w koszulce z cudownym, kremowym rozpływającym się żółtkiem. Ważne, żeby było świeżo i delikatnie. Czyste smaki.





1 komentarz: