piątek, 5 grudnia 2014

Lekah - ciasto miodowe



Lekah 

- 2 szklanki mąki pszennej typ 550
- 3 jajka
- 1/2 szklanki miodu rzepakowego
- 1/2 szklanki miodu lipowego
- 2/5 szklanki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki naparu herbacianego
- 180 g niesolonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 goździków
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli

- konfitura pomarańczowa

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy na puch z cukrem.
2. Mieszamy ze sobą suche składniki. Z 3 torebek czarnej herbaty i goździków zaparzamy bardzo mocny napar, schłodzony dodajemy do ciasta. Miksujemy z miękkim masłem i miodem.
3. Powstałą masę łączymy z jajkami, aż ciasto będzie gładkie.
4. Ciasto przelewamy do formy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy przez około godzinę (lub godzinę i dwadzieścia pięć minut w przypadku wysokiej formy tortowe) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Stopień wypieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem.

5. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu i przekładamy konfiturą pomarańczową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz