czwartek, 7 lipca 2016

Ciasto lawendowe z morelowym curdem



Wspominkowa pocztówka prowansalska:

Nagłe lawendowe nawałnice, kaskadowe klomby chmur wezbrane nad miastem. Dojrzałe owoce domów przetaczające się po wzgórzach Grasse. Jaśminowy upał. Światło z palet Cézanne i Van Gogha. Wieczory w kolorze sjeny palonej.
Dni w lazurze są proste, jak monochromy Yves'a Klein'a.



Ciasto lawendowe z morelowym curdem

Ciasto na zsiadłym mleku (porcja na tortownicę 17 cm + 6 babeczek / tortownicę 28 cm)

- 2 jajka
- 2 szklanki mąki 
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4/5 szklanki zsiadłego mleka
- 1/2 szklanki masła
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki (lub więcej) kwiatów lawendy
- sok z 1/2 cytryny
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli

Curd morelowo-brzoskwiniowy

- 4 brzoskwinie
- 6 moreli
- sok z 1 cytyny
- 4 żółtka
- 120 g masła 
- 100 g białej czekolady
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- *czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Krem maślany

- 100 g masła 
- 1 białko
- 70 g cukru
- 1 łyżka mleka w proszku
- barwnik fioletowy / niebieski + czerwony w żelu
- aromat różany lub waniliowy (odrobinka!)

Ciasto: 
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy na puch z cukrem i miękkim masłem. 
2. Mąki przesiewamy, dodajemy sodę i roztarte na proszek kwiaty lawendy. Mieszamy delikatnie ze zsiadłym mlekiem, ekstraktem, oliwą, sokiem z cytryny. Następnie dodajemy jajka i mieszamy, starając się napowietrzyć ciasto. 
3. Ciasto przelewamy do tortownicy nasmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.45 minut - aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
4. Ciasto po wyjęciu upuszczamy na podłogę z wysokości kolan, studzimy. Kroimy na trzy blaty.

Curd morelowo-brzoskwiniowy:
1. Brzoskwinie i morele obieramy ze skórki, pestkujemy. Kroimy na kawałki i blendujemy, aż uzyskamy gładki mus.
2. Mus podgrzewamy wraz z cukrem i sokiem z cytryny, dodajemy masło. Gdy masa będzie gładka, wrzucamy 3 roztrzepane żółtka i mieszamy dokładnie. 
3. Gotujemy masę na małym ogniu. Powinna zgęstnieć. Dodajemy białą czekoladę i mieszamy. *W razie potrzeby należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. 
4. Curd studzimy i wstawiamy do lodówki na min. 4-5 godzin, najlepiej na całą noc. 

Krem maślany:
1. Białko ubijamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając cukier. Gdy piana będzie lśniąca i dość sztywna, zdejmujemy miskę.
2. Do białek dodajemy stopniowo miękkie masło, mleko w proszku i aromat, miksujemy do uzyskania gładkiej, puszystej masy. 
3. Krem dzielimy na 3 części, każdą z nich barwimy: od najintensywniejszej do najdelikatniejszej barwy.

Składanie tortu:
1. Blaty ciasta przekładamy curdem, wierzch również smarujemy cienko.
2. Brzegi ciasta smarujemy szpatułką, rozpoczynając od dołu i najciemniejszego kremu. Wyrównujemy szpatułą, okrążając tort. Powinniśmy uzyskać w ten sposób efekt ombre. 
3. Tort wstawiamy do lodówki na godzinę. 
4. Przed podaniem przybieramy gałązkami lawendy i świeżymi morelami. 




kolory Grasse

Ogród pełen lawendy - Ostrów, mała Prowansja w pobliżu Krakowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz