środa, 7 września 2016

Ciasto-pianka z konfiturami i mirabelkami




Mirabelkowe słońca prześwitują pomiędzy coraz bardziej przerzedzonymi liśćmi. Po policzkach przemykają wrześniowe światła babiego lata. 
Starzy książkowi przyjaciele o jabłkowych rumieńcach dosiadają się do naszej ciszy przy herbacianych wieczorach. Mamy tyle pożółkłych historii, które rozwiewają się jak liście. Zawieruszyłam już mnóstwo jesiennych obrazów... i tylko kilka mam wyhaftowanych miękkimi wzgórzami i zapachem dojrzałych owoców, tych które warto zapamiętać. Jak dobry przepis.



Ciasto pianka z konfiturami i mirabelkami:
/ Przepis inspirowany Piankowcem Babci Helenki z Candy Company /

Ciasto:

- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżka 
- 90 g niesolonego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropel esencji waniliowej

Pianka:

- 7 białek
- 86 g cukru wanilinowego (2 opakowania)
- 55 g drobnego cukru
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli

+ gęsta konfitura malinowa, mirabelki i drobne morele

1. Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy szybko na gładko.
2. Ciastem wykładamy tortownicę, nakłuwamy i wstawiamy do lodówki na min.30 minut.
3. Spód pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Na spodzie rozsmarowujemy gęstą konfiturę.
5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Na koniec dodajemy otartą skórkę.
6. Białka wykładamy na spodzie.
7. Ciasto pieczemy najpierw 10 minut w 175 stopniach, następnie poozstawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku.
8. Ciasto studzimy dokładnie. Tuż przed podaniem układamy na wierzchu przekrojone mirabelki i morele.

9 komentarzy:

  1. Bardzo efektownie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie piękności aż szkoda jeść! ale musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znika szybciutko, pewnie przez jego lekkość.

      Usuń
  4. rewelacyjne ciasto i przepiękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędne to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń