czwartek, 8 marca 2018

Lava cake z białej czekolady - Dzień Kobiet




Jedźmy                           Jedźmy                                 I głazów                Czy pojedziemy
błądzić w leszczyn         tam przebiśnieg                   stare
dymie                             ze wzruszenia pobladł        grzechoczą
gryzącym                                                                  grzechy
jak dym fajki 
(J.Harasymowicz Wiersz III, w góry - przedwiośnie)

Rozkwitają gałązki śliw i mirabelek przyniesione do domu, hiacynty powyrastały już ze swoich słojów. I ja powyrastałam z krakowskich szarości, nie mieszczę się już w domowych dniach. Spadają mi łuski wełnianych płaszczy, przedwiośnie przeciąga mi się w rękach, rozprostowuje w stronę wzrastających połonin.
I w ten dzień, najdelikatniejszy i cały z jedwabiu pierwszych kwiatów, chciałabym zanurzyć twarz w bukiecie gór.

_________________________________________________________________________________
Z okazji Dnia Kobiet wszystkim Paniom składam najsłodsze życzenia!
I zapraszam na wyjątkowe lava cake, z białej czekolady, z fantastycznym lawendowym nugatem.
A jeśli jesteście fankami klasyki, to tutaj znajdziecie fondant czekoladowy w najlepszej odsłonie.

Lava cake z białej czekolady z lawendowym nugatem (4 porcje)

- 2 jajka zerówki L
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- 120 g białej czekolady
- *4 kawałki lawendowego nugatu /opcjonalnie/


1. Jajka delikatnie rozkłócamy z cukrem.
2. Do jajek dodajemy mąkę. Mieszamy dokładnie.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do pozostałych składników i mieszamy na gładką masę. 
4. Ciasto przelewamy do 4 kokilek nasmarowanych masłem i oprószonych mąką. 
6. *Do środka każdego fondanta wkładamy po kawałku nugatu. 
7. Fondanty pieczemy przez ok.9 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 


1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda pysznie , a zdjęcia magiczne ! :)

    OdpowiedzUsuń