niedziela, 5 sierpnia 2012

Bratanie się ze światem: Sałatka z bratkami


Lato w pełni. Bogactwo kwiatów nadal zalewa łąki i ogrody. Z tych miodowych woni można czerpać pełnymi garściami: jadalne kwiaty bzu, akacji, fiołki i róże... wymieniań można bez końca. Teraz jest sezon na kwiaty cukinii i bratki. Nie można go przegapić.

Sałatka z bratkami

- pół główki sałaty lodowej
- 15 - 20 kwiatów bratka
- 15 - 20 pomidorków koktajlowych
- pół główki fenkułu
- 3 ogórki gruntowe
- połówka melona cantaloupe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- sól
- pieprz

1. Warzywa i kwiaty myjemy, płatki osuszamy dokładnie.
2. Bratki rozdzielamy na płatki.
3. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Pomidory kroimy na ćwiartki.
4. Sałatę i fenkuł kroimy w paski. Obranego melona kroimy w kostkę lub miąższ wybieramy łyżeczką.
5. Wszystkie warzywa i owoce mieszamy. Dodajemy płatki, lekko mieszając.
6. Oliwę, sok z limonki, sól i pieprz mieszamy, aż się połączą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz