sobota, 27 października 2012

Risotto z grzybami


Risotto znajduje się w pierwszej piątce moich ulubionych dań. To dlatego, że ma tak wiele opcji. Jego charakter zmienia się wraz z dodatkami. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia. Arborio wchłania wszystkie smaki, więc tylko od nas zależy, jaką kompozycję wybierzemy.
Dzisiaj proponuję przepis na risotto z podgrzybkami w czerwonym winie. Świetnie komponuje się Pinot Noir lub Cabernet Sauvignon.
Ponieważ aromat tak przyrządzonych grzybów jest bardzo wyrazisty, baza ryżowa powinna być łagodna i kremowa.

Risotto z grzybami ( dla 4 osób )

- 300-350 g ryżu arborio
- 1 l bulionu warzywnego
- 125 ml śmietany 22 %
- kieliszek czerwonego, wytrawnego wina Cabernet Sauvignon
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów ( *oliwa, w której przechowywane są suszone pomidory )
- 450 - 500 g kapeluszy podgrzybków
- 20 g suszonych grzybów, drobno posiekanych
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka naci pietruszki
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- rozmaryn
- mielony cynamon
- chilli
- suszone zioła prowansalskie
- pieprz czarny
- sól


1. Łyżkę masła oraz oliwę podgrzewamy, wrzucamy suchy ryż arborio. Podsmażamy, aż ryż zrobi się przeźroczysty. Dolewamy 1/3 gorącego wywaru, mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu.
2. Ryż mieszamy, dolewamy wywar w miarę wchłaniania płynu. Hartujemy śmietanę i dodajemy do risotto. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, chilli i cynamonem. Gotujemy, aż zgęstnieje ( w sumie ok. 17 minut )
3. Cebulę i czosnek siekamy drobno, podsmażamy na 3 łyżkach masła. Dodajemy pokrojone kapelusze podgrzybków, siekane grzyby suszone, liście laurowe, goździki. Dolewamy wina i smażymy wszystko, aż wino lekko odparuje. Pod koniec solimy.
4. Gdy ryż i grzyby będą gotowe, mieszamy wszystko razem, dodajemy na sam koniec drobno posiekaną natkę pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz