środa, 21 listopada 2012

Risotto z karmelizowaną cykorią i nerkowcami


Przepis długo dojrzewał, zmieniałam koncepcję przez ostatni tydzień, co zrobić z cykorią. 
Początkowa wersja była taka, żeby liście nadziewać kremem z awokado i mięsem z kraba. Wygrała jednak cykoria na gorąco, powoli karmelizowana na maśle, duszona w półsłodkim muscat'cie  (szaleństwo!) i podana z prostym risotto oraz nerkowcami.
Cykoria jest tu najważniejsza, więc risotto musiało być tłem - kremowe, jedynie z dodatkiem odrobiny szafranu, gałki muszkatołowej oraz nagietka. Fakturę urozmaicały chrupiące, prażone i słodkie nerkowce. Nieoczywisty orzechowy posmak nadawała tahina.

Risotto z cykorią i nerkowcami ( dla 2 osób )

- 200 g ryżu arborio
- 0,5 - 0,7 l wywaru warzywnego
- 125 ml śmietany 18 %
- 120 g masła
- 6 główek białej cykorii
- 75 g orzechów nerkowca
- 3 łyżki płatków nagietka
- kieliszek półsłodkiego białego wina (*muscat pasuje zaskakująco dobrze)
- 3-4 łyżki tahiny
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka miodu
- 2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz

1. Cykorię kroimy wzdłuż na połówki. Wycinamy ostrożnie głąb, by liście się nie rozpadły. 
2. Układamy cykorię oraz liście laurowe na patelni, na rozgrzanych 90 g masła. Karmelizujemy ją na bardzo małym ogniu, lekko potrząsając patelnią. Odwracamy ostrożnie. Po około 10 minutach dolewamy wino, dodajemy łyżeczkę miodu i sól. Odparowujemy i zdejmujemy z ognia.
3. W garnku rozgrzewamy resztę masła. Wsypujemy arborio, prażymy przez minutę ciągle mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, solimy, doprawiamy szafranem. Mieszamy często.
4. Gdy ryż zacznie wchłaniać wywar, wlewamy śmietanę. W razie potrzeby dolewamy stopniowo bulion. Całość powinna gotować się ok. 15 minut. 
5. Pod koniec gotowania dodajemy tahinę, płatki  nagietka, pieprz oraz utartą gałkę muszkatołową.
6. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po dwóch minutach natychmiast posypujemy nimi ristotto.
7. Na risotto układamy gorącą cykorię. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz