piątek, 25 stycznia 2013

Spaghetti con piselli alla fiorentina


Nie trudno zauważyć, że prawdziwe włoskie pasty nie są zatopione w sosie. Stawia się raczej na dobrej jakości makaron i po prostu miesza się różnymi pysznymi dodatkami.
Przepis na spaghetti z groszkiem jest niesamowicie prosty i możliwy do przygotowania ze składników, które z ogromnym prawdopodobieństwem każdy posiada już w domu, gdzieś z tyłu szafek, szuflad i zamrażarki.
Moja wersja jest oczywiście wegetariańska, jednak wielbicieli mięs ucieszyłby idealnie pasujący kawałek pokrojonej pancetty lub po prostu boczku.

Spaghetti con piselli alla fiorentina (dla 2-3 osób)

- 300 g spaghetti
- ok. 300 g zielonego groszku ( świeżego, mrożonego lub konserwowego )
- 3 małe pory ( tylko białe części )
- 2 strąki zielonej papryczki chilli
- ok. 150 g strąków fasolki mamut
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek

- sól
- pieprz
- 2 liście laurowe
- 1 kostka rosołowa

1. Spaghetti gotujemy al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy, kostki rosołowej, soli i liści laurowych.
2. Pora kroimy w cienkie plastry, podsmażamy na 4 łyżkach oliwy. Dolewamy wino*, dodajemy groszek, pokrojoną fasolkę oraz posiekane chilli bez pestek. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.  *można użyć wody; chodzi o to, by groszek i fasolka ugotowały się w płynie. Z winem smakuje po prostu lepiej.
3. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami, w razie potrzeby doprawiamy pierzem i polewamy oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz