sobota, 18 maja 2013

Ravioli z suszonymi pomidorami i cukinią


Każde lato w dzieciństwie upływało pod znakiem wakacji na wsi. Prababcia często robiła pierogi - głównie z miętą, ziemniakami, ryżem i białym serem lub z dudkami, czyli płuckami oraz kapustą. Asystowałam jej wytrwale, tworząc falbanki na brzegach ciasta. Ze skrawków babcia smażyła "bąbelkowe" ciasteczka na patelni. Nigdy nie wolno było liczyć pierogów przed gotowaniem - mogłyby się nie udać. Twardo trzymałam się tej zasady i liczyłam je dopiero wtedy, kiedy leżały już parujące, rozłożone na ściereczkach. Zawsze wychodziły świetnie.
Dzisiaj dowiedziałam się, że lepienie pierożków przychodzi z wiekiem. Wymaga cierpliwości i wytrwałości. Znowu stary przepis zaadaptowałam na nasze potrzeby - zainspirowana włoskimi ravioli i  babcinymi pierożkami z ziemniakami stworzyłam swój własny smak.
I nie, nie potrzebna jest stolnica i wałek - wystarczy butelka po winie napełniona lodowatą wodą i szczelnie zatkana oraz kawałek gładkiego blatu lub blacha do pieczenia posypana mąką.

Ravioli z suszonymi pomidorami i cukinią ( porcja dla 3 osób )

Ciasto:
- 300 g mąki + do posypywania
- 1 żółtko
- ok. 230 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek ( najlepsza jest rozmarynowa lub z suszonych pomidorów )
- sól do smaku

1. Ze wszystkich składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto.
2. Rozwałkowujemy je cienko, posypując z każdej strony mąką.
3. Z ciasta wycinamy małe kółeczka.
4. Na ciasto nakładamy farsz * oraz drugie kółeczko i zlepiamy dokładnie brzegi.
5. Pierożki gotujemy w dużej ilości osolonej wody ( z dodatkiem 2 kostek rosołowych jest smaczniej!) po kilka sztuk, aż wypłyną na wierzch.

Farsz:
- 2 cukinie
- ok. 8-10 suszonych pomidorów
- 3-4 ziemniaki
- 3 szalotki
-2 ząbki czosnku
- 5 łyżek zielonego pesto
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka pietruszki
- 3 łyżki masła
- 150 ml białego wytrawnego wina
- chilli w płatkach
- sól
- pieprz

1. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy, odstawiamy na ok. 10 minut i odciskamy nadmiar płynu.
2. Posiekane szalotki i czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy cukinię, pokrojone drobno pomidory i zalewamy winem. Dusimy, aż płyn odparuje, a cukinia stanie się miękka.
3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, rozgniatamy dokładnie na puree z dodatkiem pesto.
4. Warzywa mieszamy z ziemniakami, doprawiamy posiekanymi ziołami, chilli, solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz