piątek, 6 stycznia 2012

Biszkopt bananowy


Biszkopt bananowy:

- 4 jajka
- 5 łyżek mąki ( 3 pszennej, 2 ziemniaczanej)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1,5 banana
- łyżka octu / soku z cytryny
- wanilia
- gałka muszkatołowa
- cytryna
- proszek do pieczenia

1. Ubijamy białka na sztywną pianę.
2. Żółtka ucieramy z łyżeczką proszku do pieczenia i cukrem.
3. Banany rozgniatamy na gładką masę.
4. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, przesiewając do nich mąkę.
5. Do ciasta dodajemy roztopione masło, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz skórkę z cytryny.
6. Ciasto wlewamy do blaszki lub foremek wysmarowanych masłem.
7. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15- 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz