piątek, 6 stycznia 2012

Ratatouille - wariacja i sałatka z roszponki



Ratatouille w pieczonej papryce z makaronem (dla 2 osób):

- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 6 pomidorów (bez skórki)
- fasolka szparagowa (300 g)
- cebula
- czosnek
- zioła prowansalskie suszone
- oregano
- oliwa z oliwek
- masło
- 8 gniazd tagliatelle

1. Wkładamy umytą, lekko wilgotną paprykę do piekarnika. Pieczemy ją w 200 stopniach, aż skórka stanie się miejscami czarna, a papryka będzie miękka. Po upieczeniu przekładamy ją do zimnej wody, następnie obieramy.
2.Na rozgrzane masło z dodatkiem oliwy wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Dodajemy posiekane pomidory bez skórki oraz gniazd nasiennych, suszone zioła, czosnek. Redukujemy sos, często mieszając. Następnie dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną w 3 cm słupki. Po 5 minutach dodajemy cukinię, również pokrojoną w słupki. Dusimy, aż warzywa zmiękną, lecz nie stracą swojego kształtu. Przyprawiamy świeżym oregano, solą i pieprzem.
3. Gotujemy makaron z dodatkiem soli oraz oliwy.
4. Paprykę możemy podgrzać na patelni/w mikrofali. Układamy na talerzu. Wkładamy do środka makaron, a na nim kładziemy ratatouille.

Sałatka z roszponki


- pół opakowania roszponki
- opakowanie jaj przepiórczych
- opakowanie pomidorków 
- oliwa z oliwek
- pomarańcza
- sól
- pieprz

1. Gotujemy jaja przepiórcze na twardo. Studzimy. Obieramy i kroimy w połówki.
2. Układamy na talerzu umytą i osuszoną sałatę, ćwiartki pomidorków koktailowych i jajka.
3. Robimy dressing z 6 łyżek oliwy, wyciśniętego soku z pomarańczy, szczypty soli i pieprzu.
4. Polewamy sałatkę dressingiem tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz