piątek, 20 stycznia 2012

Tarta z batatami i zieloną papryką



Wytrawna tarta z powodzeniem nadaje się na obiad lub delikatną kolację we dwoje. Co więcej, śliczny kolor poprawia humor. Masa jest lekka i puszysta, a gotowana zielona papryka przypomina smakiem szparagi. Trudno było się nam oprzeć i nie zjeść wszystkiego do ostatniego kawałka.

Tarta z batatami zieloną papryką

- 0,5 kg batatów (słodkich ziemniaków)
- 1 zielona papryka
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- tymianek suszony
- oregano świeże
- sól
- pieprz
- ser gouda
- gotowy spód z ciasta kruchego (lub przepis na kruche ciasto)

1. Obieramy bataty, kroimy na plastry ok. 2 cm. Gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
2. Zieloną paprykę gotujemy pod przykryciem do miękkości. Ostudzoną obieramy.
3. Ucieramy bataty z masłem i przyprawami oraz posiekanym oregano na gładką masę.
4. Do masy dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę.
5. Ser kroimy w drobną kostkę, dodajemy do masy.
6. Ubijamy białka na sztywną pianę.
7. Dodajemy ubite białka i żółtka do masy z batatów, ostrożnie mieszając.
8. Na spód z ciasta wykładamy masę.
9. Pieczemy przez ok. 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz