Każdy ma swój sposób na jajecznicę. Za każdym razem smakuje inaczej, w zależności od tego, kto ją przyrządza. Moja ma nieskończoną ilość wariacji; ta z rukolą jest prosta i szybka, ale bardzo wyrazista. Najważniejsza jest baza: dobre, świeże jajka oraz śmietankowe, prawdziwe masło.
Jajecznica z rukolą ( dla 2 osób ):
- 7 jajek ( z chowu na wolnym wybiegu )
- 3 łyżki masła
- mała cebula lub szczypiorek
- 2 duże garście rukoli
- 4 plastry twardego, koziego sera
- sól
- pieprz
- mielone ziarna kolendry
1. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim posiekaną drobno cebulę lub szczypiorek.
2. Jajka rozbijamy do kubka, sprawdzając ich świeżość; wlewamy je na patelnię.
3. Masę jajeczną mieszamy nieustannie, dodajemy szczyptę mielonych ziaren kolendry, sól oraz pieprz.
4. Gdy jajecznica będzie połowicznie ścięta, dorzucamy dwie garście rukoli.
5. Jajecznicę wykładamy na podgrzany talerz, kładziemy na wierzchu dwa plastry sera na porcję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz