sobota, 25 lutego 2012

W biegu: Tagliatelle z czerwonym winem, szałwią i marynowaną dynią


*

Szybkie, aromatyczne danie, urzeka swoją prostotą i niespodziewanym zestawieniem woni. Makaron aromatyzowany jest piemonckim czerwonym winem barolo. Niestety, w czasie gotowania traci swą wyrazistą, karminową barwę, zachowuje jednak swój intensywny wytrawny smak. 



Tagliatelle z czerwonym winem i marynowaną dynią:

- opakowanie tagliatelle z czerwonym winem barolo
- słoik marynowanej dyni deserowej
- 100 g zielone pesto 
- garść liści świeżej szałwii
- masło
- 4 goździki
- cynamon mielony
- 2 liście laurowe
- czarny pieprz
- sól 
- oliwa


1. Gotujemy makaron przez około 6-8 minut w dużej ilości wody z dodatkiem soli, oliwy i 4 goździków. Odcedzamy.
2. W tym samym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy 2 liście laurowe, posiekane liście szałwii, pół łyżeczki mielonego cynamonu, sól, pieprz.
3. Rozprowadzamy pesto z masłem i przyprawami.
4. Do powstałego sosu dodajemy odsączoną dynię, karmelizujemy ją przez 5 minut tak, by zachowała swój kształt.
6. Do garnka wrzucamy makaron, mieszamy z sosem i podgrzewamy razem jeszcze przez 2 minuty.



* źródło zdjęcia opakowania makaronu: http://www.intertradegourmet.net/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz