niedziela, 24 czerwca 2012

Kiedy kuskus poznał cukinię - placuszki


Placuszki z kuskusu i cukinii

- 75-100 g suchego kuskusu
- 3 średniej wielkości cukinie
- 2 jajka
- 2 - 3 łyżki mąki pszennej 
- 50 g ziaren słonecznika
- pęczek pietruszki
- suszona mięta
- ziarna kolendry, mielone
- kurkuma
- sambal oelek 
- sól
- pieprz
- olej

1. Kuskus solimy, dodajemy szczyptę kurkumy, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy.
2. Cukinie obieramy ze skóry, ścieramy na grubej tarce. Solimy, odstawiamy na 10 minut, aż puści sok. Odciskamy z nadmiaru płynu.
3. Cukinie mieszamy z kuskusem, jednym całym jajkiem i jednym żółtkiem. Dodajemy mąkę, słonecznik, posiekaną natkę pietruszki (dużo!). Doprawiamy do smaku sambalem, miętą, kolendrą  i pieprzem.
4. Smażymy cienkie placuszki na małej ilości rozgrzanego oleju, aż się zrumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz