Podejście numer dwa do makaroników. Tym razem jeden z ich wariantów, zwany macaron de Nancy. I intensywny zapach czekolady!
Macaron de Nancy au chocolat
- 4 białka jajka
- 10 - 12 łyżek cukru pudru
- 10 łyżek mąki migdałowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 - 6 kropel esencji pomarańczowej
1. Białka wbijamy do ceramicznej miski, odstawiamy co najmniej na 48 godzin.
2. Osuszone białka ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywną, błyszczącą masę.
3. Do białek przesiewamy cukier, mąkę migdałową, kakao oraz cynamon. Dolewamy esencję.
4. Masę mieszamy łyżką, aż się połączy.
5. Masę nakładamy w równe krążki na papier do pieczenia. Odstawiamy do wyschnięcia na ok. 30 minut.
6. Ciasteczka wstawiamy na 12 - 15 minut do piekarnika nagrzanego do 140 stopni. Upieczone studzimy na kratce.
Krem czekoladowy
- 300 ml śmietanki 30 %
- 100 g gorzkiej czekolady
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.
2. Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
3. Śmietankę łączymy z płynną czekoladą, mieszamy łyżką.
4. Krem odstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny.
5. Nakładamy krem na makaronik, przykrywamy drugim, lekko dociskamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz