czwartek, 5 lipca 2012

Listy paryskie: Wytrawne koperty z ciasta francuskiego


Delikatne, a zarazem esencjonalne, wytrawne ciasteczka z rodowodem francuskim. Pełno w nich mocnych i prostych smaków, doskonałych składników i ziół. Kopertki nadziewane są ostrym kozim serem, jajkiem i kaparami oraz pieczarkami karmelizowanymi na maśle, nasączonymi winem. Podane z gorącym sosem szałwiowym na długo pozostają w pamięci, jak pierwsze listy miłosne... 

Koperty z ciasta francuskiego:

- płat ciasta francuskiego 
- 150 g miękkiego sera koziego
- 6 dużych kapeluszy pieczarek
- 3 jajka
- 24 kapary
- 80 g masło
- 150 ml białego, wytrawnego wina
- pół łyżki miodu gryczanego
- suszone zioła prowansalskie
- sól 
- pieprz

1. Pieczarki myjemy, obieramy. Kroimy kapelusz na 4 części.
2. Pieczarki karmelizujemy na patelni na maśle, winie, z dodatkiem miodu i ziół, soli i pieprzu. Schładzamy.
3. Jajka gotujemy na pół-twardo (ok. 6 minut), studzimy w zimnej wodzie, kroimy na 8 części.
4. Schłodzony płat ciasta francuskiego kroimy na 24 równe kwadraty.
5. Ciasto nadziewamy w następujący sposób:
6. Rogi ciasta sklejamy mocno ze sobą. 
7. Kopertki, ułożone na papierze, pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Sos szałwiowy:

- pół pęczka szałwii
- gałązka rozmarynu
- ząbek czosnku
- paski skórki z 1/4 cytryny
- pół świeżej papryczki chilli
- 100 ml białego wina
- 100 ml oliwy z oliwek
- sól

1. Szałwię, listki rozmarynu i czosnek siekamy drobno.
2. Z papryczki wyjmujemy pestki, siekamy drobno.
3. W garnuszku podgrzewamy wino, gotujemy w nim skórkę z cytryny przez ok. 3 minuty, a później ją wyjmujemy.
4. Lekko podgrzewamy oliwę, wrzucamy zioła, papryczkę i sól.
5. Do wina dolewamy oliwę z ziołami, miksujemy.
6. Sosem polewamy kopertki, tuż przed podaniem.









1 komentarz: