czwartek, 27 września 2012

Figa z... bakłażanem i kremem migdałowym


Kolory jesieni. Na dworze i na talerzu.
Bakłażany zapiekane z czerwonym winem nabierają pikantnego charakteru, złagodzonego słodkimi migdałami i figami. 

Bakłażan pieczony z figami i kremem migdałowym ( dla 2 osób )

- 1 duży, twardy bakłażan
- 1 lub 2 świeże figi
- 1 szalotka
- 10 suszonych pomidorów
- 200 g płatków migdałowych
- 75 - 100 g miękkiego koziego sera
- 2 małe papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 gałązki rozmarynu
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz

1. Bakłażana przepoławiamy wzdłuż. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy. Sok zbieramy papierem kuchennym po 15 minutach.
2. Wydrążamy miąższ bakłażana. Siekamy drobno razem z szalotką i suszonymi pomidorami. Podsmażamy na maśle razem z wyciśniętym 1 ząbkiem czosnku i migdałami. Lekko studzimy, wszystko należy zblendować na gładki krem. Solimy, pieprzymy.
3. Krem nakładamy do połówek bakłażana posmarowanego oliwą. Na farszu układamy połowę pokrojonych w księżyce fig.
4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wino, 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy przepołowione papryczki, gałązki rozmarynu oraz 2 zgniecione ząbki czosnku. Dosalamy.
5. Na sosie układamy bakłażany. Zawijamy szczelnie w foliowy rękaw do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
6. Rozcinamy rękaw, układamy na bakłażanach pokruszony ser kozi i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty. Po upieczeniu nakładamy resztę surowych fig.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz