niedziela, 30 września 2012

Krem z dyni


Obowiązkowe danie jesieni. Wariacji na jego temat jest niezliczona ilość. Dzisiaj przedstawiam krem prosty, domowy. Najlepszy jest następnego dnia.
Sezon na dyniowe inspiracje uważam za rozpoczęty. 

Krem z dyni:

- 2,5 - 3 kg dyni
- 3 pory ( tylko biała część )
- 2 ząbki czosnku
- 270 ml śmietany 22 %
- 4 łyżki masła
- 0,5 - 0,7 l wywaru warzywnego
- tymianek
- mielona czerwona papryka
- cynamon mielony
- pieprz
- sól

- pół pęczka świeżej kolendry
- prażone pestki słonecznika, solone
- 8 - 10 suszonych pomidorów

1. Dynię przekrojoną na 4 kawałki, z wydrążonymi ziarnami, pieczemy wraz ze skórą w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok. 40 minut, aż będzie miękka.
2. Pora siekamy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy upieczony miąższ dyni.
3. Warzywa blendujemy na gładki krem. 
4. Wlewamy gorący wywar z warzyw, gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy tymiankiem, papryką i cynamonem. Solimy, pieprzymy.
5. Do kremu dodajemy śmietanę, gotujemy przez 10 minut, nieustannie mieszając.
6. Krem podajemy z posiekanymi suszonymi pomidorami, kolendrą i prażonym słonecznikiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz