piątek, 23 listopada 2012

Gruzińskie bakłażany z pastą orzechową



Kolory i wonie przeplatają się, tworząc nostalgiczne wspomnienie wczesnej, ciepłej jeszcze jesieni, owoców nabrzmiałych słońcem i górskich zboczy porośniętych ziołami. Potrawa stoi już na skraju orientu. Magia wschodnich smaków zawiera się w tahinie i lepkim, cierpkim soku rubinowych granatów.
Kremowe, maślane niemal bakłażany rozpływają się przy każdym kęsie, kontrastując z chrupiącymi orzechami.
Do tego gorąca, ale odświeżająca sałatka. Wygląda jak bukiet polnych kwiatów.

Gruzińskie bakłażany zapiekane z pastą orzechową

- 2 bakłażany
- 200 g orzechów włoskich
- 3/4 granatu
- 4 łyżki tahiny ( pasty sezamowej )
- łyżka miodu gryczanego
- łyżka pasty z ostrej papryki
- 3 łyżki pasty pomidorowej
- 4-5 łyżek czerwonego, wytrawnego wina
- szczypta suszonego, mielonego czosnku
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonej kozieradki
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek

1. Bakłażany kroimy na 3 cm plastry, smarujemy sokiem z cytryny i solą z każdej strony. Odstawiamy na minimum 20 minut. Zbieramy "łzy goryczy" ręcznikiem papierowym i smarujemy plastry oliwą z oliwek.
2. Obrane orzechy włoskie moczymy przez 30 minut w gorącej wodzie, odsączamy. Pozbawiamy je błony, jeśli są gorzkie. Siekamy drobno.
3. Do posiekanych orzechów dodajemy tahinę, miód, pikantną pastę paprykową, pomidorową oraz wino. Doprawiamy czosnkiem, cynamonem, kozieradką, solą oraz pieprzem.
4. Ułożone na blasze bakłażany pieczemy na złoto przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Wyjmujemy, smarujemy pastą orzechową i zapiekamy przez kolejne 7-10 minut.
5. Gotowe bakłażany układamy na talerzu, posypujemy ziarnami granatu.

Gorąca sałatka ziołowa

- 2 pomarańczowe papryki
- sok z 1 pomarańczy
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka oregano
- 1/4 pęczka mięty
- 1/4 pęczka estragonu lub naci pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

1. Paprykę kroimy w sporą kostkę, mieszamy z sokiem z pomarańczy, oliwą oraz solą i pieprzem.
2. Paprykę pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
3. Przed podaniem mieszamy paprykę z posiekanymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz