poniedziałek, 19 listopada 2012

Lawendowa Tarte Tatin



Jabłka w karmelu na maśle są pyszne same w sobie. A w połączeniu z kruchym ciastem, migdałami, cynamonem i lawendą... Słodycz dzieciństwa.

Kruche ciasto z lawendą:

- 1 żółtko surowe
- 1 żółtko ugotowane
- 200 g mąki pszennej
- 110 g masła
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2-3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki lodowatej wody

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie suche składniki. Wcieramy ugotowane na twardo żółtko, wbijamy żółtko surowe.
2. Siekamy masło razem z mąką i żółtkami, drobno. Szybko zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy zimną wodę.
3. Ciasto zawinięte w folię odstawiamy na min. godzinę do lodówki.

Jabłka w karmelu

- 7 jabłek
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 60 g masła
- laska cynamonu

1. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki.
2. W garnku robimy karmel z cukru i masła, z dodatkiem cynamonu.
3. Jabłka smażymy w brązowym karmelu ok. 10-12 minut.

Tarte Tatin ( 2 formy 25x16 cm )

1. Foremki smarujemy masłem, opcjonalnie posypujemy płatkami migdałowymi.
2. Układamy ćwiartki jabłek w formie, zalewamy pozostałym karmelem.
3. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką, płaty układamy na jabłkach, podwijając brzegi pod owoce.
4. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez ok. 40 minut.
5. Po upieczeniu podważamy brzegi ciasta nożem, przekładamy ciasto na talerz/ paterę.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz