niedziela, 18 listopada 2012

Kedgeree z nagietkiem




Kedgeree z nagietkiem ( dla 4 osób )

- 2 szklanki ryżu
- 3,5 szklanki bulionu warzywnego
- 80 g wędzonego pstrąga
- 200 g wędzonego łososia
- 6 jajek
- 2 limonki
- 2 cebule
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki zielone
- 6 pomidorów suszonych na słońcu
- 4 łyżki suszonych płatków nagietka
- oliwa z oliwek

- laska cynamonu
- liść laurowy
- 3 goździki
- kurkuma
- curry
- pieprz kajeński
- sól

1. Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie w głębokim garnku przez 3 minuty. Pomidory zalewamy małą ilością gorącej wody na 10 minut. Siekamy, dodajemy do warzyw razem z wodą.
2. Do warzyw dodajemy ryż, sól, kurkumę, cynamon, liść laurowy oraz goździki. Podsmażamy przez minutę. Dolewamy bulion. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
3. Gotujemy jajka na twardo, kroimy w ćwiartki.
4. Do ryżu dodajemy pokrojone ryby, płatki nagietka, gotujemy przez 3-5 minuty. Doprawiamy curry, pieprzem i solą.
5. Na gotowej potrawie układamy jajka i ćwiartki limonki. Sokiem z limonki polewamy kawałki ryby.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz