poniedziałek, 17 grudnia 2012

Krem z wężymordu, pietruszki i białej czekolady



Śnieg rozpuścił się gdzieś, zanim zdążyłam się nim nacieszyć. Szukam więc otulającej bieli, puchu...
Zimowe warzywa mają jasny miąższ: pietruszka, seler, cebula, ziemniaki i scorzonera.
Z bulw i korzeni ugotowałam zupę krem. Pieczona pietruszka pachnie obłędnie, ma aromat pomiędzy cynamonem a roztartym liściem kaffiru. Są słodkie, wężymord również - smakuje nieco jak szparagi. Chciałam tą miodność podbić jeszcze bardziej...
W któreś Walentynki jedna z moich ulubionych restauracji serwowała wyjątkowy krem z cukinii z białą czekoladą, migdałami i wanilią. Był pyszny, zaskakujący. Postanowiłam wypróbować więc jasną,  delikatną czekoladę do innych dań. Oto rezultaty.


Krem z wężymordu, pietruszki i białej czekolady

- 5 dużych korzeni pietruszki
- 4 ziemniaki
- pęczek wężymordu lub 250 g z puszki
- 1 cebula
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 70 g białej czekolady
- 100 g masła
- 100 ml śmietany 18 %
- 100 g serka topionego

-gałka muszkatołowa
- chilli
- czarny pieprz
- sól
- natka pietruszki

1. Korzenie pietruszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż zmiękną. Obieramy, kroimy drobno.
2. Obrane ziemniaki i wężymord gotujemy do miękkości. Kroimy.
3. Pietruszkę, pokrojoną cebulę i ziemniaki dusimy na maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy przez 10 minut, miksujemy. Dodajemy serek, śmietankę, czekoladę i doprawiamy przyprawami.
4. Do gotowego kremu dodajemy pokrojony wężymord i natkę pietruszki, gotujemy razem ok. 3 minuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz