poniedziałek, 4 lutego 2013

Różany sorbet z czerwonego wina i pigwy



Czerwone wino, róże oraz złote jabłko dla najpiękniejszej... (to właśnie pigwa, duża i słodka. ).
Brzmi jak romantyczny wieczór? W końcu zbliżają się Walentynki, warto mieć więc w zanadrzu przepis na wyjątkowy deser.

Różany sorbet z czerwonego wina i pigwy

- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 300 ml gazowanego napoju ( poziomkowy napój Egoo lub Sprite / 7 up / ew. 3 Cytryny)
- 300 ml wody 
- filiżanka cukru demerara
- 1 duża, dojrzała pigwa ( wielkości jabłka )
- 3 - 4 suszone pąki róży ( rosa damascena )

1. Pigwę obieramy, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dodajemy pąki róż i gotujemy syrop. Gdy pigwa będzie miękka, a syrop zredukuje się o 1/3, jest gotowy.
2. Wino mieszamy w pojemniku wraz z napojem gazowanym i przecedzonym, schłodzonym syropem.
3. Płyn wstawiamy do zamrażarki pod przykryciem. Rozdrabniamy go co 20-25 minut.
4. Gdy sorbet zamarznie całkowicie ( minimum 4 godziny ), należy zmiksować go tuż przed podaniem lub zeskrobywać łyżką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz