Brzmi jak romantyczny wieczór? W końcu zbliżają się Walentynki, warto mieć więc w zanadrzu przepis na wyjątkowy deser.
Różany sorbet z czerwonego wina i pigwy
- 300 ml wytrawnego czerwonego wina
- 300 ml gazowanego napoju ( poziomkowy napój Egoo lub Sprite / 7 up / ew. 3 Cytryny)
- 300 ml wody
- filiżanka cukru demerara
- 1 duża, dojrzała pigwa ( wielkości jabłka )
- 3 - 4 suszone pąki róży ( rosa damascena )
1. Pigwę obieramy, kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą, dodajemy pąki róż i gotujemy syrop. Gdy pigwa będzie miękka, a syrop zredukuje się o 1/3, jest gotowy.
2. Wino mieszamy w pojemniku wraz z napojem gazowanym i przecedzonym, schłodzonym syropem.
3. Płyn wstawiamy do zamrażarki pod przykryciem. Rozdrabniamy go co 20-25 minut.
4. Gdy sorbet zamarznie całkowicie ( minimum 4 godziny ), należy zmiksować go tuż przed podaniem lub zeskrobywać łyżką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz