niedziela, 9 lutego 2014

Wytrawne gofry ziołowe



Pierwszy podmuch zapowiadający wiosnę wywiódł mnie na spacer po Kazimierzu. Ukryte w podwórkach krzewy nieśmiało rozchylają napęczniałe pąki, skrywające delikatny meszek. Trzeba o nie dbać z czułością, jak o łaknące ciepła małe kocięta. Ziemia już pachnie wilgocią i z niecierpliwością odkrywa się spod resztek śniegu (który przecież zaledwie tydzień temu tak przyjemnie skrzypiał pod stopami!).
Wizja rychłej zieleni pognała mnie do wspomnień o wyznaczającej poziom gofrowych rozkoszy starszej pani prowadzącej gofrową kuchnię "u Ireny". Malutkie pomieszczenie na targu, wciśnięte pomiędzy sklep rybny a stoisko z pończochami i jabłkami przyciągało wszystkie dzieci (i nie tylko) z okolicy. Wiosną na gorącym, chrupiącym z wierzchu i miękkim w środku cieście lądowały pierwsze truskawki, lipiec pachniał jagodami, a zimą standardowym zestawem były rodzynki i toffi. Ale to właśnie wiosną gofry smakowały najlepiej - można było wyjść na dłuższy spacer, w łapki nieodziane już w rękawiczki wziąć dwa smakołyki i wędrować z nimi przed siebie.
Pamiętam również gofry z domu - gofrownica była ciężka i ciemna, robiła kształt serduszek. Słodkie ciasto najbardziej pasowało do namiotu z koca, kogla-mogla i przezroczy z Rumcajsem... 

Moja dzisiejsza wersja gofrów jest już dorosła, ziołowa i nie zostawia śmietankowej czapeczki na koniuszku nosa. Jest za to równie przyjemna - zwłaszcza z kieliszkiem orzeźwiającego białego wina. 
Przygotowałam je w dwóch wersjach - z pełnym ziół twarożkiem i jajkiem po benedyktyńsku na rukoli. Nie umiem się zdecydować, która była lepsza. Musicie spróbować sami.

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie bogatym aromatem, który nadaje ton potrawom.




Wytrawne gofry ziołowe ( ok. 8 sztuk )

- 2 szklanki mąki pszennej typ 550
- 2 jajka
- szklanka mleka 
Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi (całe opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli 
- gałązka rozmarynu
- 1/3 pęczka szczypiorku
- 1/3 pęczka pietruszki
- pieprz czarny mielony

1. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, pieprzem oraz posiekanymi ziołami.
2. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy roztopioną Smakowitą Pajdę z ziołami ogrodowymi oraz mleko w temperaturze pokojowej.
3. Ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. *Powinno być gęstsze nieco od ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, należy stopniowo dodawać mleko. 
4. Ciasto wlewamy do rozgrzanej gofrownicy. Smażymy ok. 3-4 minut.






6 komentarzy:

  1. świetne gofry i piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Gofry są zawsze dobrą opcją na dobry humor.

      Usuń
  2. Gofry na wytrawnie wyglądają zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjemna alternatywa - a jakie pole do eksperymentowania ze smakami i dodatkami!

      Usuń
  3. Wytrawne gofry są dla mnie jeszcze tajemnicą. Ciekawe jak smakują. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowy obrót o 180 stopni w stosunku do gofrów słodkich - te są zdecydowanie bardziej uzależniające i pozwalają na większą kreatywność :)

      Usuń