czwartek, 24 listopada 2016

Makaron z łososiem. Szybki obiad.



Czas tak rozbiegany, pędzący w stronę końca roku, że umilkły pobrzękiwania garnków i talerzy. Do kuchni przychodzę, by włączyć kuchenkę pod przygotowaną rano przez P. kawiarką. Wędrujący za mną po całym mieszkaniu kubek nie ma chwili, by zagnieździć się przy tekstach i zdjęciach składowanych od ponad dwóch tygodni magazynów. Coraz mniej nas w domu, wpadamy na kilka dni pomiędzy wyjazdami, bliżej nam już do tego, co za horyzontem Nowego Roku, niż do spokoju "tu i teraz".

Piętnaście minut. Mniej więcej tyle będziecie potrzebować na przygotowanie makaronu z wędzonym łososiem, domowym pesto z rukoli i najlepszym na świecie sosem pomidorowym. I do tego jajko w koszulce. Wszystko jest bardzo proste w przygotowaniu, a przede wszystkim szybkie - przepis idealnie się sprawdza, kiedy nie macie czasu na nic, a chcielibyście zjeść coś naprawdę dobrego. Brzmi nieźle, prawda? Smakuje jeszcze lepiej! 


Makaron z łososiem i pesto z rukoli (4 porcje)

- 500 g świeżego tagliatelle
- 120 g wędzonego łososia

Sos:
- 300 g pomidorków rzymskich
- 1 strąk chilli
- 2 szalotki
- 2-3 ząbki czosnku
- kieliszek białego wytrawnego wina
- łyżka masła
- sól
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziela angielskie

Pesto:
- 125 g rukoli
- 2 łyżki oliwy
- skórka otarta z 1/3 cytryny
- 30 g pamezanu
- 2 łyżki pistacji / pionioli (*niekoniecznie, ale pesto jest jeszcze pyszniejsze!)
- sól (*malutko...)
- pieprz młotkowany

Jajka w koszulce:

- jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz


1. Szalotkę, czosnek i chilli bez pestek siekamy bardzo drobno. Podsmażamy na maśle wraz z liśćmi laurowymi i zielem przez dwie minuty, mieszając.
2. Do garnuszka dolewamy wino, podgotowujemy 2 minuty i dodajemy pokrojone na połówki pomidorki. Gotujemy, doprawiamy solą.

3. 3/4 rukoli mieszamy z oliwą, skórką cytrynową, parmezanem, *solą i orzeszkami oraz pieprzem. Blendujemy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji pesto,

4. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy, mieszamy z sosem pomidorowym i większością pesto, podgrzewamy ok.1-2 minuty.
5. Gotowy makaron mieszamy z pozostałą rukolą, na wierzchu układamy porwane plastry łososia i polewamy resztą pesto.

W czasie, gdy przygotowujemy makaron, przygotowujemy jajka - muszą być wyłożone od razu na gotowy do podania talerz.    

6. Przygotowujemy tyle filiżanek, ile jajek. Nakładamy na nie przezroczystą folię spożywczą tak, by do środka dało się wbić jajko i pozostało jeszcze trochę folii na zawiązanie.
7. Zagłębienie w folii smarujemy oliwą i wbijamy ostrożnie jajka. Zawiązujemy bardzo ściśle.
8. Jajka gotujemy przez dokładnie 5 minut we wrzątku; UWAGA! w zależności od kuchenki czas może się wahać nawet o 1.5 minuty w obydwie strony. Musicie przetestować, kiedy u Was żółtko zaczyna się ścinać; powinno pozostać płynne.
8. Jajka od razu wykładamy na makaron, ostrożnie rozcinając pakiecik nożyczkami. Solimy, pieprzymy.


5 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest naprawdę niesamowity! Zdjęcia są przepiękne. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno jest to pyszne i jak tylko nadarzy się jakakolwiek okazja to jestem zdania, że przyrządzę to danie. Dla mnie także bardzo smaczne produkty są od zawsze z https://mowisalmon.pl/produkty/ gdzie oczywiście bardzo często je zamawiam.

    OdpowiedzUsuń