niedziela, 25 czerwca 2017

Domowa granola z owocami


Od rana tańczę na czubkach palców z Davem Brubeckiem. Pośpiech z kubkiem kawy rozlewa się po całym mieszkaniu, rozsypują płatki z bukietu, kiedy z rozpędu szminką przeciągam zamaszyście przez usta i upływające za szybko minuty.
Chwytam garściami owoce i obrazy, rozrzucam je na wszystkie strony w poszukiwaniu tego jednego, jedynego tonu, który nadam temu dniu. Jestem w wiecznym niedoczasie, kiedy tylko na horyzoncie pojawia się konkretny plan. 

________________________________________________________________________________

Jeśli tylko tak jak ja zawsze się rano spieszycie, przygotujcie zawczasu domową granolę. Wybierzcie swoje ulubione składniki, wypieczcie je złociście. A o poranku, kiedy czas będzie przeciekał Wam przez palce, wystarczy że weźmiecie garść przepysznej granoli i wymieszacie z jogurtem i owocami. Zdrowe, pożywne śniadanie gotowe!


Domowa granola z owocami 

- 1.5 szklanki otrębów owsianych 
- 3/4 szklanki posiekanych migdałów
- 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
- 1/2 szklanki płatków kokosowych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki suszonych jabłek 
- 1/2 szklanki suszonych, posiekanych fig
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 3 łyżki melasy z granatów

- czereśnie
- morele
- gęsty jogurt naturalny


1. Otręby, migdały, płatki kokosowe i siemię mieszamy z syropem klonowym i melasą. Na koniec dodajemy płatki kukurydziane i natychmiast przekładamy na blachę wyłożoną papierem.
2. Granolę pieczemy w 160 stopniach przez 30-40 minut, mieszając co jakiś czas.
3. Do wystudzonej granoli dodajemy suszone jabłka i posiekane suszone figi. ( Granolę możemy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w suchym miejscu przez ok. 2-3 tygodnie )

4. Podajemy ze świeżymi owocami i gęstym jogurtem naturalnym.


1 komentarz:

  1. Nie ma jak domowa granola :) Słoiczek na półce pełen takiego specjału sprawia, że czuję się lepiej :)

    OdpowiedzUsuń