środa, 11 stycznia 2012

W biegu: Stir-fry z kiełkami



Codzienność nie pozostawia złudzeń; bywają dni, kiedy nie ma czasu lub sił na gotowanie. Z pomocą przychodzi wówczas mądrość Dalekiego Wschodu i technika szybkiego smażenia stir-fry.

Stir-fry z kiełkami (dla 2 osób)

- kiełki: soczewicy, fasoli mung, ciecierzycy ( gotowe mieszanki są dostępne w sklepach na dziale z warzywami)
- ziarna słonecznika
- sos sojowy
- masło
- makaron soba gryczany (2 pęczki)
- sambal
- imbir świeży
- cynamon
- koper włoski, goździki, kmin, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz (lub gotowa mieszanka do kuchni azjatyckiej, np. 5 smaków)

1. Gotujemy makaron z dodatkiem soli i oleju przez około 5 minut.
2. W woku rozgrzewamy masło.
3. W moździerzu ucieramy przyprawy i starty kawałek imbiru, wrzucamy do woka lub używamy gotowej mieszanki i podgrzewamy wraz z sosem sojowym.
4. Do woka wrzucamy ziarna słonecznika oraz kiełki i smażymy w wysokiej temperaturze przez 3-4 minuty.
5. Możemy wymieszać makaron z kiełkami i podsmażyć jeszcze przez minutę, ciągle potrząsając wokiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz