wtorek, 6 marca 2012

Latarnie z China Town: Chow mein


Chow mein to jedna z najbardziej popularnych, a zarazem najprostszych potraw kojarzących się z Azją. Tak, tak, to zazwyczaj dokładnie to, co króluje w specyficznych pudełkach bohaterów amerykańskich komedii romantycznych, gdy zasiadają z przyjaciółmi na kanapie. Zamiast kupować noodle w wątpliwym źródle, można przyrządzić je momentalnie w domu. Poza tym każdy może danie dostosować do siebie, dodając wszystko, na co ma ochotę.

Chow mein (dla 2 osób):

- 150 g noodli
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 duża marchewka
- 40 g suszonych grzybów mun 
- 50 g pędów bambusa
- 100 g kiełków soczewicy lub ciecierzycy
- 100 g kiełków fasoli mung
- olej
- ciemny sos sojowy
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- sambal
- przyprawa do kuchni chińskiej
- sól
- 2 jajka
- 5-6 łyżek wody
- sezam

1. Grzyby oraz bambusa przygotowujemy tak jak w przepisie na Itamemono .
2. Warzywa, grzyby i bambus kroimy w drobne słupki, cebulę w piórka.
3. W woku rozgrzewamy olej, ciemny sos sojowy, cukier oraz przyprawy.
4. Smażymy warzywa nieustannie mieszając. Po 5 minutach dodajemy kiełki soczewicy i/lub ciecierzycy. 
5. Gotujemy noodle. Odsączamy.
6. Dodajemy noodle do warzyw, smażymy przez 2 minuty. Dodajemy kiełki fasoli mung oraz sezam.
7. W miseczce roztrzepujemy jajka z dodatkiem 5-6 łyżek lodowatej wody.
8. Jajka dodajemy do noodli i smażymy przez 5 minut nieustannie mieszając, aż się zetną. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz