sobota, 25 sierpnia 2012

Orzo z fenkułem


Niejednokrotnie poszukiwałam efektownych przepisów na romantyczną kolację wegetariańską. Nie jest łatwo. Eksploracje stały się więc bodźcem do tworzenia własnych przepisów i połączeń. 
Niniejszym przedstawiam makaron orzo w akompaniamencie kruchego fenkułu, ananasa i szałwii.  Przepyszne! 

Orzo z fenkułem ( dla 2 osób )

- 2 garście makaronu orzo
- 2 fenkuły
- pół ananasa ( dojrzałego, ale zwartego )
- 50 g masła
- 100 ml mleka kokosowego
- pół pęczka szałwii
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- sól

Przyprawy(do pasty curry - można użyć gotowej mieszanki )*

- kurkuma
- sambal
- ziarna kolendry
- kolendra świeża
- kmin rzymski
- imbir świeży
- kardamon
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- goździk
- pieprz czarny
- sól

1. Gotujemy al dente makaron orzo w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odsączamy.
2. Fenkuły myjemy, osuszamy, kroimy w cienkie paski. Nać z jednej bulwy siekamy drobno.
3. Obieramy ananasa, przepoławiamy i kroimy w kostkę.
4*. Przyprawy ucieramy w moździerzu lub blenderem na gęstą pastę. Każdy musi dobrać proporcje sam. Można też skorzystać z gotowych mieszanek curry.
5. Rozgrzewamy na patelni masło, wrzucamy listki szałwii, wiórki kokosowe i curry. Gdy wszystko się połączy, dorzucamy plastry fenkułu oraz ananasa. Solimy. Smażymy przez ok. 7 minut, nieustannie mieszając. Pod koniec dodajemy posiekaną nać.
6. Podgrzewamy mleko kokosowe, solimy lekko, dodajemy łyżeczkę masła i mieszamy z makaronem.
7. Fenkuł z ananasem nakładamy na gorący makaron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz