czwartek, 20 września 2012

Lasagne wegetariańska


Cała moc smaku tej lasagne skoncentrowana jest w dymnej chipotle, pieczonej papryce i suszonych pomidorach. Klasyczna potrwa włoska, która dogodzi wszystkim podniebieniom.

Lasagne wegetariańska

- 10 małych lub 5 dużych płatów makaronu
- 2 czerwone papryki
- 8 - 10 suszonych pomidorów
- 8-10 kotletów sojowych (tzw.gąbka sojowa)
- 300 g pieczarek
- ok. 800 g pomidorów krojonych w puszce
- 250 g sera żółtego
- oliwa z oliwek
- świeży  tymianek
- papryka mielona
- pół papryczki chipotle
- sól
- pieprz

1. Papryki pieczemy, obieramy i siekamy drobno razem z suszonymi pomidorami.
2. Kotlety moczymy w bulionie (lub wodzie z solą) przez 10 minut, następnie gotujemy je przez 3 minuty. Odsączone podsmażamy na złoto na oliwie, kroimy drobno.
3. Pieczarki kroimy, podsmażamy na oliwie i oprószamy solą oraz pieprzem.
4. Krojone pomidory z puszki odsączamy z soku, mieszamy z posiekanym tymiankiem, papryczką chipole, papryką mieloną, solą i pieprzem.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wylewamy odrobinę sosu pomidorowego. Układamy pierwszą warstwę makaronu, na niej kotlety wymieszane z pieczarkami, następnie sos, warstwę makaronu, paprykę pieczoną z suszonymi pomidorami i tak aż do wyczerpania warstw. Na samej górze musi się znaleźć sos pomidorowy oraz tarty żółty ser. 
6. Lasagne pieczemy przez 25 - 30 minut w 180 stopniach.
7. Po upieczeniu odstawiamy lasagne na co najmniej 15 minut, by odpoczęła. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz