Nadal nie udało mi się zdobyć przepisu na te pyszne naleśniki, które robi Piotrek. Pachną wanilią i rumem. Chciałam nawiązać do tych smaków w nadzieniu jabłkowym, które przygotowałam.
Po prostu - wszystko do siebie pasuje.
Prażone jabłka
- 10 twardych jabłek
- 50 g masła
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 30 ml ciemnego rumu
- 30 ml mocnej esencji earl grey
- cynamon
1. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki.
2. W dużym garnku przygotowujemy karmel z cukru i masła. Kiedy zacznie brązowieć, wrzucamy jabłka i laskę cynamonu. Mieszamy.
3. Do jabłek wlewamy rum oraz esencję herbacianą. Prażymy jabłka, dopóki się nie rozpadną, a płyn odparuje. Doprawiamy cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz