Tuńczyk przygotowany według tego przepisu jest pikantny, nieco korzenny. Dzięki marynacie z dodatkiem soku pomarańczowego, w mięsie ryby delikatnie ścina się białko. Należy zatem smażyć polędwiczkę nie dłużej niż cztery minuty, aby zachowała swoją soczystość.
Sos również jest wyrazisty, ale idealnie podkreśla smak tuńczyka. Cynamon użyty w rybie komponuje się ze smakiem goździków. Oba elementy łączy miód gryczany. Spróbujcie również zamarynować tak plastry surowego tofu. Jako dodatek podaję łagodne, maślane wstążki z cukinii.
Pikantny tuńczyk ( 1 porcja )
- 1 polędwica z tuńczyka
- 1 pomarańcza
- 1 ząbek czosnku
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- miód gryczany
- sambal oelek
- cynamon mielony
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
1. Skórkę otartą z połowy pomarańczy, starty imbir, cynamon, łyżeczkę sambalu i miodu, czosnek, sól, pieprz oraz sok wyciśnięty z pomarańczy miksujemy, by powstała spójna marynata.
2. Osuszoną ręcznikiem papierowym polędwicę z tuńczyka zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
3. Polędwicę smażymy na rozgrzanym maśle zmieszanym z oliwą przez 2 minuty z każdej strony.
Sos musztardowo-winny
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki 30 %
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- sól
- pieprz
1. Wino odparowujemy z liśćmi laurowymi, goździkami oraz miodem.
2. Śmietankę podgrzewamy, po łyżce mieszamy z gorącym winem.
3. Do sosu dodajemy musztardy, gotujemy przez 4 minuty, nie dopuszczając do wrzenia.
4. W razie potrzeby doprawiamy sos solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz