wtorek, 13 listopada 2012

Pastelowy krem z cukinii




Zupy zajmują w mojej kuchni specjalne miejsce. Zazwyczaj potrawy dostosowuję do naszego nastroju, ale to właśnie zupa jest środkiem magicznym. Bywa antidotum na deszczowy dzień, ( na przykład Minestrone ), lekarstwem na przeziębienia lub czymś wyjątkowym tak jak ta, przygotowana na specjalną okazję.
Najważniejszą zasadą dla mnie jest to, że ta potrawa musi być gęsta, pełna warzyw i smaku. Zawsze jest tak sycąca, że może być jedynym daniem.
Krem z cukinii zawdzięcza swój delikatny pastelowy kolor temu, że warzywa zostały obrane ze skórki. Smak i walory estetyczne można również podkreślić siekanymi pistacjami.
Zupa rozgrzewa jak miękka, puchowa kołdra. Rozaniela i pozwala rozpłynąć się w ciepłym, kremowym świecie...
Zaskakuje akcentem o smaku limonki i chilli.

Pastelowy krem z cukinii

- 5 cukinii średniej wielkości
- 2 duże ziemniaki
- 2 pory ( białe części )
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 125 g masła
- 0,5 l białego wina
- 1,5 l wody MySpring®
- 300 ml śmietanki 22 %
- mały pęczek świeżego tymianku
- 100 g tartego parmezanu
- skórka z limonki
- sól
- pieprz
- 3 liście laurowe

1. Obieramy cukinię oraz ziemniaki ze skórki, kroimy w plastry. Pory i ząbki czosnku drobno siekamy.
2. Warzywa dusimy z białym winem, masłem i liśćmi laurowymi. Solimy.
3. Miękkie warzywa zalewamy wodą MySpring® i gotujemy przez pół godziny. W tym czasie część płynu odparuje.
4. Zupę odstawiamy do wystudzenia. Wyjmujemy liście laurowe. Dodajemy startą skórkę z połowy limonki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Krem podgrzewamy, dodajemy powoli śmietankę w temperaturze pokojowej, nieustannie mieszając. Dodajemy połowę parmezanu, mieszamy.
6. Krem doprawiamy ponownie solą, pieprzem oraz drobno posiekanymi listkami tymianku.
7. Gotowy krem posypujemy parmezanem i ozdabiamy śmietanką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz