Z której strony ugryźć persymonę? Słodkie owoce, znane powszechnie jako kaki, oczekiwały na swoją kolej przez parę dni w lodówce.
Długo zastanawiałam się, co z nimi zrobić, jak użyć ich w wytrawnej potrawie.
W wersji deserowej wystarczyłaby bita śmietana, trochę cynamonu, karmel... Ale jako dodatek do rzeczy słonych? Przewrotnie zapiekłam persymonę z warzywami równie słodkimi.
Efekt? Pikantny! Spróbujcie sami, warto.
Zapiekanka marchewkowa z persymoną ( Foremka 25 x 16 cm )
- 1,5 persymony
- 3 duże marchewki ( 5 małych )
- 2 czerwone papryki
- 5 ziemniaków
- 3 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 grube plastry goudy
- 5 łyżek pesto czerwonego
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- sambal oelek
- pieprz kajeński
- pieprz czarny
- cynamon mielony
- imbir świeży ( 3,5 cm kawałek )
- sól
1. Marchew obieramy, kroimy na 5 cm kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odsączone miksujemy na mus wraz z jajkiem i 3 łyżkami bułki tartej. Doprawiamy pesto, solą, sambalem, cynamonem oraz utartym imbirem. Mieszamy ze słonecznikiem.
2. Papryki pieczemy w piekarniku, obieramy ze skórki. Miksujemy na mus wraz z jajkiem i 3 łyżkami bułki. Doprawiamy posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem kajeńskim. Dodajemy drobno posiekaną, obraną ze skóry persymonę.
3. Ziemniaki obieramy, ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z jajkiem, solą oraz pieprzem czarnym.
5. Ceramiczną formę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką. Układamy warstwę z masy marchewkowej, następnie paprykowej z persymoną, na to kładziemy plastry goudy i przykrywamy utartymi ziemniakami.
6. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz