sobota, 10 listopada 2012

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i tapenadą


Comfort food, szalenie smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Zmieścicie się w czasie od nastawienia wody na makaron do jego ugotowania. No, może jeszcze minuta na doprawienie. Piętnaście minut dzieli Was od czystego szczęścia.

Spaghetti z pieczonymi pomidorami i tapenadą oraz karmelizowaną sałatą rzymską

- 300 g spaghetti
- 8 małych pomidorów
- 70 g czarnych oliwek
- mała główka sałaty rzymskiej
- oliwa z oliwek
- masło
- 2-3 ząbki czosnku
- pół pęczka bazylii
- pół pęczka oregano
- chilli
- suszony rozmaryn
- suszona pietruszka
- sól
- pieprz

1. Pomidory kroimy na połówki, smarujemy oliwą i układamy na blasze. Pieczemy w piekarniku na najwyższym poziomie z opcją grzania od góry, przez 12 minut w 190 stopniach.
2. Oliwki siekamy bardzo drobno, doprawiamy rozmarynem.
3. Sałatę kroimy wzdłuż na 4 części. Smażymy na patelni na 3 łyżkach masła z każdej strony na brązowo. Solimy.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z oliwą, odcedzamy. Doprawiamy posiekanymi ziołami, chilli, posiekanym czosnkiem, pietruszką oraz solą i pieprzem. Możemy dodać łyżkę oliwy. Makaron mieszkamy z upieczonymi, rozgniecionymi pomidorami oraz tapenadą z oliwek.
5. Do makaronu podajemy karmelizowaną sałatę rzymską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz