czwartek, 8 listopada 2012

Tagliatelle z łososiem i bobem



Po prostu kochamy pastę!
A ta... nie da się ukryć, jest jedną z najlepszych, jakie przyrządziliśmy kiedykolwiek.
Oprócz makaronu jest tu mnóstwo warzyw w mojej ulubionej formie wstążek.

Tagliatelle z łososiem wędzonym i bobem ( dla 4 osób )

- 400 g makaronu tagliatelle
- 3 cukinie
- 3 marchewki
- 500 g bobu
- 200 g wędzonego łososia
- pół pęczka czerwonej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- chilli w płatkach
- sól
- pieprz
- 50 g masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek + do gotowania
- łyżka soku z cytryny

1. Marchew i cukinię kroimy w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw. Marchew dusimy pod przykryciem na maśle z dodatkiem 2 łyżek wody. Po trzech minutach dodajemy wstążki cukinii. Solimy. Dusimy razem do zmięknięcia warzyw.
2. Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego przez 10 minut. Po ugotowaniu natychmiast zalewamy lodowatą wodą i obieramy ze skórek.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Osączamy. Zostawiamy 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu.
4. Makaron mieszamy z oliwą, posiekanymi drobno ząbkami czosnku, porwanymi liśćmi bazylii, chilli, solą i pierzem. Dodajemy warzywne wstążki oraz bób. Podgrzewamy wszystko razem przez 2 minuty do połączenia się smaków.
5. Tuż przed podaniem pasty, mieszamy z pokrojonym w cienkie plastry łososiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz