sobota, 1 grudnia 2012

Roześmiana focaccia


Włoska przekąska, najprostsze pieczywo z możliwych. Najlepiej podawać je na gorąco.
Focaccia się dziś do nas uśmiecha!

Focaccia (ok. 5 porcji )

- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 10 g suszonych drożdży
- ok. 300 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy
- łyżka soli
- łyżka cukru
- łyżka suszonego rozmarynu

Dodatki:
- 4 pokrojone pomidory lub 15 pomidorków cherry
- pół pęczka świeżego oregano
- pół pęczka świeżej bazylii
- sól morska

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, sól, rozmaryn. Delikatnie mieszamy. Dolewamy ciepłą wodę oraz oliwę i wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie. Przykryte ściereczką ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
2. Ciasto dzielimy na ok. 5 części, formujemy owalne placki nasmarowanymi oliwą rękoma.
3. Na wierzchu focaccii można ułożyć pomidory oraz liście ziół. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą morską.
4. Focaccię pieczemy przez niecałe 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni z grzaniem od dołu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz