niedziela, 17 marca 2013

Maślane pieczone jabłka w miodzie


Prosta przyjemność, a na dodatek w domu pachnie rozkosznie.
Każdy ma swój sposób na pieczone jabłka. Właściwie to bardzo łatwy deser, ale można sprawić, że staje się jeszcze smaczniejszy i wyjątkowy. Przenosi swoim smakiem w bezpieczne miejsca wspomnień. Koniecznie podajcie gorące jabłka w lekkimi, waniliowymi lodami. Duet doskonały!


Maślane pieczone jabłka w miodzie ( dla 2 osób )

- 4 twarde, niezbyt słodkie jabłka
- 3-4 łyżki miodu jaśminowego
- 4 łyżki masła
- sok z połowy cytryny
- cukier trzcinowy ( ok. 2 łyżeczek )
- cynamon mielony
- czarny pieprz ( świeżo mielony )

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki.
2. Wyciskamy sok z cytryny, mieszamy z miodem, aż się połączą. Polewamy jabłka.
3. Rozpuszczamy masło, polewamy nim jabłka. Posypujemy mielonym cynamonem i pieprzem.
4. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy do pożądanej miękkości w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
5. Gdy jabłka będą niemal gotowe, posypujemy je cukrem trzcinowym, wstawiamy na najwyższy poziom w piekarniku i ustawiamy na grzanie od góry. Zapiekamy tak przez ok. 4 minut, aż utworzy się karmel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz