sobota, 6 grudnia 2014

Bigos z brukselki i kasztanów




Mon petit chou chou. Moja maleńka kapustka. Pełno w tym czułości - takie powinny być zimowe święta i każda z potraw, które zagoszczą na stole.

Zimą ściągam rękawiczki tylko po to, aby wziąć na dworze owoce w czerwonym karmelu lub rożek pieczonych, solonych kasztanów. Obieram twarde łupiny, aby dotrzeć do słodkawego miąższu. Całe ręce są w maśle, trzeba oblizywać palce. A na około jest mróz i garnę się do wszystkiego, co ciepłe i rozgrzewające.

Powoli rozpoczynam przygotowania do świąt. Pierniczki odpoczywają w mlecznych słojach, w kątach mieszania pobłyskują łagodne światełka. Szukam składników uroczych i delikatnych, które potrzebują odrobiny cierpliwości, by oddać z nawiązką. Takich, które wymagają uwagi.
I właśnie tej uważności życzę wszystkim w kontaktach z najbliższymi.


Bigos z brukselki i kasztanów

- 1kg brukselki
- 0,6 kg kasztanów jadalnych
- 0, 5 kg surowego boczku
- 0,5 kg batatów
- 150 g łuskanych orzechów laskowych
- 5 szalotek
- 4 ząbki czosnku
-1-2 suszone papryczki peperoncino

-4 łyżki miodu gryczanego
-4 łyżki masła
- gałka muszkatołowa
- ok. 10 ziaren ziela angielskiego
- ok. 10 goździków
- liście laurowe
-oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sól


WERSJA WEGAŃSKA:
- seitan (zamiast boczku)
- syrop klonowy (zamiast miodu)
- oliwa z oliwek (zamiast masła) 
---- przygotowanie jak poniżej ----

1. Miód, miękkie masło, świeżo utartą gałkę muszkatołową, posiekany czosnek, roztartą papryczkę i pieprz ucieramy ze sobą.
2. Brukselkę myjemy, obieramy z wierzchnich liści i układamy obok siebie w naczyniach żaroodpornych. Mieszamy z obranymi szalotkami pokrojonymi wzdłuż w ósemki. Polewamy miodem z masłem. Posypujemy goździkami, liśćmi laurowymi i pokrojonym w drobną kostkę boczkiem.
3. Brukselkę pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 minut - aż brukselka będzie miękka i skarmelizowana, a boczek chrupiący.

4. Kasztany nacinamy na krzyż, posypujemy solą morską.
5. Kasztany pieczemy rozłożone na blasze w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

6. Bataty obieramy, kroimy w kostkę.
7. Bataty skrapiamy oliwą z oliwek, solimy, pieczemy do miękkości w 180 stopniach przez 20 minut.

8. Orzechy prażymy na suchej patelni. Obieramy je ze skórki, wkładając je w ścierkę i pocierając tak długo, aż skórka się zetrze.

9. Pieczoną brukselkę mieszamy z obranymi i posiekanymi kasztanami, orzechami i batatami. W razie potrzeby dosalamy.






1 komentarz: