wtorek, 9 sierpnia 2016

Jagodzianki. Najlepsze!





Małe, ciepłe króliki, które śpią spokojnie, pachnące sianem.
Zielone orzechy włoskie, z białym i szklistym miąższem, którymi można rysować rdzawe mapy.
Płonące aksamitki i astry, wypukłe zawsze w stronę wysokiego słońca.
Garść guzików nie do pary, od dawno zapomnianych płaszczy.
Rajskie jabłka, mieszczące się pomiędzy linią serca a linią życia. 
Miękkie jagodzianki, które zamieniają język w niebo.

Tyle można wziąć w dłonie w trakcie powolnego lata na wsi. 


Jagodzianki ( ok.12 sztuk )

Ciasto ( przepis na ciasto pochodzi z książki "Słodkie" E.Mórawskiej ):


- 500 g mąki pszennej 
- 2 jajka
- 70 g drobnego cukru
- 70 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 
- 170 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży

Do smarowania:
- żółtko
- 3 łyżki mleka

Jagody :

- 0,7 l świeżych jagód
- 2 łyżki cukru muscovado

- skórka z cytryny / świeży imbir

1. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/3 ciepłego mleka. Mieszamy dokładnie, odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy hakiem lub dłońmi elastyczne, gładkie ciasto. 
3. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min - godzinę. 

4. Jagody delikatnie myjemy, osuszamy. Mieszamy z cukrem i skórką cytrynową lub startym imbirem.

5. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy kulki, spłaszczamy, nadziewamy ogromną ilością jagód - tyle, ile się zmieści! Zaklejamy bułeczki.
6. Jagodzianki układamy w sporych odstępach (urosną) klejeniem do spodu na blachach wyłożonych papierem.
7. Jagodzianki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 40 min.
8. Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozkłóconym z mlekiem jajkiem.
9. Bułki pieczemy przez ok.35 minut w 160 stopniach. 
10. Po całkowitym! wystudzeniu posypujemy jagodzianki cukrem pudrem. 

lato na wsi, łąka przymiotna






2 komentarze:

  1. Wyglądają idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Wypchane jagodami do granic możliwości, musiały smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń