piątek, 15 grudnia 2017

Szarlotka z bezą - najlepsza



"Oto zimą, jabłonie,
oto gil w pąsie tonie.
Gil ma jak pestka serduszko.
Gil - zimowe jabłuszko." ( J.Harasymowicz, Sad, styczeń )

Szczęście jest tak proste jak rym. Nic nie trzeba więcej, może trochę wtórnej niewinności, nieskomplikowanej melodyki, zabawnej przyśpiewki, która na całe tygodnie potrafi utkwić w głowie.
Zimą najłatwiej jest znaleźć radość. To przez śnieg, przez białe przestrzenie, iskrzy najwyraźniej. Jasna cisza otula wszystko, jest swetrem błogostanu naciągniętym po same uszy. 

Szarlotka to właśnie takie ciasto-sweter, z którym każdy czuje się przytulnie. Koniecznie upieczcie ją na święta. Poniżej przepis na najlepszą szarlotkę wg mojej Mamy, naszą ulubioną! Tym razem w zimowym wydaniu, z bezą i o aromacie pomarańczy.



Szarlotka: 

Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 g masła
- 1/2 szklanki oleju
- 3 żółtka + 1 całe jajko
- 2-3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:
- ok. 2.5kg jabłek
- cynamon
- *cukier
- skórka otarta z pomarańczy
- galaretka pomarańczowa
- 4 łyżki masła

Beza:
- 5 białek
- ok. 300 g drobnego cukru

1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia rozcieramy z masłem. Dodajemy żółtka, jedno jajko i olej, szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji 3/4. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na godzinę. 
2. Obrane i pokrojone jabłka prażymy z dodatkiem masła. Doprawiamy cynamonem, skórką pomarańczową i w razie potrzeby *cukrem. Dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie. Studzimy!
3. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo i powoli dodając cukier, aż do całkowitego rozpuszczenia kryształków.
4. Nasmarowaną masłem blachę wykładamy ciastem. Spód podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach. Na nim układamy jabłka i pianę z białek, a na wierzchu pozostałe ciasto - starte na tarce. 
5. Szarlotkę pieczemy kolejne 40 min w 180 stopniach. 

Szarlotkę warto wystudzić przed krojeniem, o ile dacie radę się powstrzymać. Pewnie nie - ale później na prawdę trzymajcie ją w chłodzie, by jabłka stężały.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz