wtorek, 13 lutego 2018

Bliny z kawiorem


Przepis na walentynkową kolację:

Rozstaw srebra wieczoru, rozlej po niebie całą musującą substancję gwiazdozbiorów. Wypuść dzikie roje emocji, niech tworzą girlandę wokół nas. Porozsypuj migotliwy brokat śmiechu. Piękny obrazek, jak stara ślubna fotografia, o brzegach pozłacanych miłością. 



Bliny z kawiorem (ok 20 sztuk)

- 2 jajka L
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 3 łyżki zsiadłego mleka
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina masła
- sól

- ok. 50 g kawioru
- ok. 200 ml gęstej kwaśnej śmietany
- świeży koperek

1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy na puch z proszkiem do pieczenia. 
2. Mąki, mleko i sól mieszamy ze sobą, dodajemy pianę z jajek i bardzo delikatnie łączymy. 
3. Bliny smażymy na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej masłem. Nakładamy po ok. pół łyżki od zupy ciasta. Smażymy z dwóch stron.

4. Na bliny nakładamy odrobinę śmietany, na wierzchu układamy kawior i koperek. Podajemy z mocno schłodzonym szampanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz