sobota, 11 lutego 2012

Quiche z porami i ziemniakami


Quiche ziemniaczano-porowy :

- gotowy spód z ciasta kruchego (lub przepis na kruche ciasto)
- 5 ziemniaków średniej wielkości
- 3 pory 
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 jajka
- 200 g płatków migdałowych
- 1,5 kieliszka wytrawnego białego wina
- 100 g masła
- świeży tymianek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz

1. Spód z ciasta wkładamy do okrągłej formy, nakłuwamy widelcem, pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Obrane ziemniaki gotujemy przez 10 min, kroimy w cieniutkie plastry.
3. Białą część pora kroimy w plastry, dusimy do miękkości z dodatkiem 1,5 kieliszka wina i masłem.
4. Śmietankę mieszamy z 1 całym jajkiem, 1 żółtkiem oraz ziołami, solą i pieprzem.
5. Spód z ciasta posypujemy migdałami, układamy masę z porów oraz plastry ziemniaczane.
6. Warzywa posypujemy drobno posiekanym tymiankiem, zalewamy masą śmietanowo-jajeczną.
7. Quiche pieczemy przez ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz