środa, 8 lutego 2012

Sola z musem z cukinii i zielonego groszku


" Lustro snów, pełne zmyślonych obrazów, 
Mech i porosty, ryby, madrepory " ( J.L.Borges, Poemat o ilości)




Sola z musem z cukinii i zielonego groszku (dla 2 osób)


- 4 małe filety z soli
- 1 cukinia
- 200 g zielonego groszku
- 2 jajka (białka)
- 1/3 pęczka świeżej mięty
- 50 g grana padano
- 1 limonka
- 2 ząbki czosnku
- masło
- sól
- pieprz

1. Ścieramy cukinię na drobnej tarce, podsmażamy na niewielkiej ilości masła wraz z posiekanym czosnkiem.
2. Gotujemy groszek do miękkości.
3. Rozcieramy blenderem cukinię, groszek, miętę oraz starty ser grana padano.
4. Ubijamy 2 białka na sztywną pianę.
5. Wystudzoną masę warzywną mieszamy delikatnie z pianą z białek.
6. Osuszone filety skrapiamy z dwóch stron sokiem z limonki, solimy, oprószamy pieprzem po stronie wewnętrznej.
7. Na filetach układamy mus, (przytrzymując brzegi, by nie wypłynął), zwijamy rybę ciasno.
8. Zwiniętą rybę owijamy przezroczystą folią kuchenną i wstawiamy na godzinę do lodówki.
9. Po godzinie zdejmujemy folię i smażymy solę na maśle z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz