Ostatnio bakłażan, zwany gruszką miłości, króluje u nas w kuchni. Można go spożywać w wielu postaciach i nigdy się nim nie znudzić. Ważne jest, aby zebrać z niego "łzy goryczy" - gorzkawy sok, który puszcza, gdy się go osoli. Dzięki temu staje się łagodny i wdzięczny. Bakłażanowe roladki są jak fraszki - wystarczą na dwa kęsy, sycą musem z pestek dyni i zachwycają rozmarynową puentą.
Roladki z bakłażana z musem z pestek dyni:
- 2 bakłażany
- 150 g obranych pestek dyni
- 100 g suszonych pomidorów
- 100 g pleśniowego sera koziego
- 70-100 ml śmietanki 30 %
- oliwa z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- świeży rozmaryn
- cząber
- cytryna
- pieprz czarny
- sól
1. Bakłażany kroimy wzdłuż w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Skrapiamy je z każdej strony cytryną, solimy i odstawiamy na godzinę. Osuszamy je dokładnie papierem kuchennym lub lnianą ściereczką.
2. Pestki dyni zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
3. Pestki miksujemy z dodatkiem cząbru, czosnku, pieprzu i soli. Dolewamy śmietankę - tyle, by powstał gęsty, wilgotny mus.
4. Plastry bakłażana pędzlujemy oliwą, wewnętrzną stronę posypujemy posiekanym rozmarynem oraz rozsmarowujemy na niej mus.
5. Siekamy pomidory oraz kroimy ser w plasterki o grubości 2 cm. Nakładamy na brzeg plastra bakłażana, na musie. Zwijamy roladki ciasno, możemy spiąć je wykałaczkami.
6. Roladki pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz