sobota, 24 marca 2012

Risotto bianco ze szparagami i jajkiem benedyktyńskim


Risotto powinno gotować się dla osób, które się kocha. Nie da się ukryć swoich uczuć, przyrządzając tę potrawę. Ryż potrzebuje wiele cierpliwości, pochłania czułość, z którą go mieszamy. Nieustannie trzeba pilnować poziomu płynu, dolewając raz po raz niewielką jego ilość. Należy poświęcić wiele uwagi, by risotto nie przywarło do dna lub nie było zbyt oschłe - zupełnie jak w związku.

Risotto bianco (dla 4 osób):

- 250 g ryżu arborio 
- 100 g masła
- 2 kieliszki białego, wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki 30 %
- ok. 1 l klarownego wywaru warzywnego (lub 1 l wrzątku z kostką rosołową)
- 50 g startego parmezanu
- pęczek zielonych szparagów
- 2 liście laurowe
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tymianek
- kapary (opcjonalnie)
- cytryna


1. Szparagi myjemy, odcinamy dolne końcówki na wysokości ok. 1/3. 
2. Szparagi gotujemy pionowo we wrzątku z sokiem z połowy cytryny przez 5 minut. Natychmiast przekładamy do miski z zimną wodą i lodem, by nie straciły koloru. 
3. Szparagi kroimy na kawałki 1,5 cm, pozostawiając nienaruszone główki.
4. W dużym garnku rozgrzewamy 50 g masła, wrzucamy ryż, 2 liście laurowe i prażymy przez półtorej minuty.
5. Dolewamy gorący wywar, 2 cm powyżej poziomu ryżu. Mieszamy.
6. Gdy wywar zacznie się wchłaniać, dolewamy dwa kieliszki wina. 
7. Po chwili dolewamy śmietanę. Gdy zacznie się wchłaniać, należy dolewać po odrobinie wywaru, nieustannie mieszając. Ryż powinien stać się miękki po około 20 minutach. 
8. Gdy ryż będzie miękki, dodajemy starty parmezan, resztę masła, kapary, utartą gałkę muszkatołową, tymianek, sól i pieprz. Na koniec mieszamy dokładnie ze szparagami, które ogrzeją się pod wpływem gorącego risotto. 

Jajka benedyktyńskie (dla 2 osób):

- 2 jajka (bardzo, bardzo świeże!)
- ocet winny
- sól

1. 2 l wody doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 2 łyżki octu i sól.
2. Jajka rozbijamy na talerzyku, nie uszkadzając żółtek.
3. Mieszamy wodę, by powstał wir. Ostrożnie zsuwamy do niej jajka i mieszamy delikatnie, by nabrały owalnego kształtu.
4. Po 3-4 minutach wyjmujemy jajka łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku kuchennym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz